Soorten Yoga

Yoga egmond biedt verschillende yoga stijlen, waaronder; Restorative yoga, Yoga Gentle Flow, Yin Yoga en Yoga Nidra. Hieronder vind je een beschrijving per yoga stijl.Overweeg je om lid te worden bij Yoga egmond maar wil je eerst de sfeer eens komen proeven? Boek dan je proefles. 

Yoga Gentle Flow

De les starten we met het landen en aankomen in je lichaam bij jezelf door een meditatie en pranayama (ademhalingsoefening). Om vervolgens vloeiend over te gaan in bewegingen. Het fijne van de yoga houdingen is dat het je lichaam soepel en sterk maakt, je energie weer laat stromen, waardoor je je fijn in je lijf voelt. De houdingen zijn elke les afgestemd op wat de groep nodig heeft en varieren per les, zodat het lichaam zich in balans blijft ontwikkelen. Na de oefeningen is er een eindontspanning van ongeveer 10 minuten, waar het effect van de houdingen gevoeld en ervaren wordt. Aan het einde van de les is er thee en de mogelijkheid te delen wat je hebt ervaren in de les.

Yin Yoga

Yin yoga is een vorm van yoga waarin de houdingen langer worden aangehouden. Hieroor gaan meridianen stromen (energie, prana, chi) en ervaar je een tinteling, warmte door je lichaam. Het is een zachte, meditatieve yoga waarin het voelen en het aandachtig in het lichaam aanwezig zijn centraal staat.

In de les ondersteun je het lichaam met kussens, zodat het lichaam zich volledig kan overgeven en ontspannen. Veel fysieke klachten worden verzacht of vanzelf opgelost door deze vorm van yoga, omdat het facia (bindweefsel) diep gestrekt wordt.  Hierdoor ontstaat ruimte in verkrampingen (fysiek of emotioneel), waardoor de energie stroom weer op gang komt. De houdingen zijn gevarieerd en elke les wordt het accent gelegd op verschillende meridianen. 

Aan het einde van de les sluiten we af door een yoga nidra of door een lange eindontspanning in een liggende positie.  Hierbij ontspant het lichaam zeer diepgaand en blijft de aandacht helder. Doordat er diepe ontspanning is en heldere aanwezigheid van de zachte aandacht, ontstaat er zachte heling van binnen uit.

De les word regelmatig ondersteund door fluitmuziek, geuren of (indien gewenst) helende aanraking.

Restorative Yoga

Als het lichaam wat minder kan en flexibel is, blijft het vaak toch belangrijk om te bewegen. Dit om soepelheid en kracht in het lichaam te blijven uitnodigen. Mocht je ervaren dat veel yoga houdingen te zwaar zijn, maar ook de behoefte voelen om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen is deze les fijn voor jou. De houdingen die we doen zijn zachter en worden aangepast op wat nog mogelijk is voor jou.

De les starten we met het landen en aankomen in je lichaam bij jezelf door een meditatie en pranayama (ademhalingsoefening). Om vervolgens vloeiend over te gaan in  bewegingen, aangepast op wat mogelijk is voor jou.

Na de oefeningen is er een eindontspanning van ongeveer 10 minuten, waar het effect van de houdingen gevoeld en ervaren wordt. Aan het einde van de les is er thee om eventueel te delen wat je hebt ervaren in de les om met elkaar te verbinden en te versterken.